was successfully added to your cart.

Masking fluid heb je in veel soorten en varianten, maar wat is het en wat is nu handig en fijn?

Wat is Masking Fluid?

Masking Fluid is een soort van plastic laagje wat je tijdelijk op je papier ‘plakt’, nadat je watercolor (masking fluid is alleen te gebruiken met watercolor) gedroogd is kun je de Masking Fluid er weer af halen. Het gedeelte waar de Masking Fluid is zo de kleur van je papier, meestal wit, gebleven.

Je hebt heel veel soorten Masking Fluid, het zit in potjes, pennen (oa van Molotow) en potjes met een pen punt. Wat is het verschil? Er zit verschil in kwaliteit, in zachtheid, in gebruik en in hoe fijn je het op je papier kan zetten. Een pen van Molotow bijvoorbeeld heeft het voordeel dat je de Masking Fluid in dunne lijntjes op je papier kan zetten, maar deze moet je goed schudden en als je m niet dik genoeg op je papier zet kun je ‘m niet meer helemaal van je papier verwijderen. Het potje van Winsor & Newton is lekker zacht voor je papier, kun je met je vingers er vanaf rollen, maar heeft als nadeel dat je een kwast moet gebruiken om het aan te brengen en na gebruik is deze kwast niet meer voor schilderen te gebruiken. Maar voor heel dun en poreus papier is deze weer niet geschikt.

Wat heeft nu mijn voorkeur? 

Ik ben een enorm fan van de Winsor & Newton Masking fluid. Hij is lekker zacht voor je papier en je hoeft geen kracht of harde gum te gebruiken om ‘m weer van je papier af te halen. Nadeel is dus wel dat het in zo’n onhandig potje zit, waar je dan met een kwast de Masking fluid uit moet halen. Die kwast is dan uiteindelijk niet meer te gebruiken als kwast, want de Masking fluid droogt snel en is slecht van de kwast af te halen, en fijne lijntjes zijn er niet (meer) mee te maken. Maar van de week tipte Els Hartog mij met een applicator waardoor mijn favo Masking Fluid weer ontzettend favo werkt.

Bij de plaatselijke hobby/craftwinkel of op hobbywerken.nl vind je kleine potjes met een punt eraan, glue applicators worden deze genoemd, deze vul je met Masking Fluid uit potje. Je draait de dop er weer op en je hebt nu zojuist je eigen Masking Fluid applicator gemaakt! Zorg dat je na gebruik het potje weer goed sluit, en schudt m voor gebruik, zo blijft de Masking Fluid goed. Met de Masking Fluid applicator 😉  kun je nu dus mooie fijne lijnen maken.

Masking Fluid op watercolor papier:

Masking Fluid op een Bijbelpagina:

 

Tot 31 oktober kun je je aangeschafte downloads downloaden, hierna verplaatst de webshop zich een nieuw platform. Sluiten